Koja stolarija je bolja: PVC, ALU ili drvena?

autor Slavica Turić

14.12.2020.

 

Na ovo pitanje je zaista nemoguće odgovoriti jer svaka od navedenih ima svoje prednosti i nedostatke u usporedbi s druge dvije. Konačan odabir ipak ovisi o potrebama i preferencijama krajnjeg kupca, a ovaj blog je zamišljen da posluži kao orijentir i savjetnik pri odabiru. Krenimo redom!

PVC stolarija

Unatoč sve većoj potražnji za aluminijskom i drvenom stolarijom, PVC stolarija ipak suvereno vlada tržištem i drži prvo mjesto po potražnji i prodaji. Puno je faktora koji utječu na takav rezultat, a omjer kvalitete i cijene je definitivno vodeći. Pvc stolarija je laka za održavanje – brisanje vlažnom krpom, traje 50 i više godina, a može se proizvoditi i od recikliranih materijala te je samim time i ekološki proizvod, može imati odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju, široka paleta boja jamči izvrsnu estetsku komponentu i cjenovno je vrlo prihvatljiva. U odnosu na aluminijsku i drvenu stolariju, PVC stolarija, ako je rađena od kvalitetnih profila (npr. Schüco) i ima kvalitetno trostruko ostakljenje, ima definitivno najbolju toplinsku i zvučnu izolaciju. Upravo na te karakteristike treba paziti pri odabiru PVC stolarije jer će to utjecati na dugotrajnost, lijep izgled (završna obrada kvalitetnijih profila dugo zadržava izvorni izgled i sjaj) i na značajne uštede energetskih resursa. Ako uzmemo lošiju PVC stolariju, ona nakon nekoliko godina promijeni boju ili izblijedi, stvara se vlaga u unutarnjem prostoru i na unutarnjoj stijenci stakla, gubi se toplina zimi (ako je vani 0 stupnjeva, a u unutrašnjosti 22, kod lošije PVC stolarije je na unutarnjoj stijenci stakla, u tim uvjetima, oko 5 stupnjeva, a kod kvalitetne PVC stolarije temperatura unutarnje stijenke u istim uvjetima doseže i 20 stupnjeva), a ljeti toplina brže ulazi u prostor. Zbog svega navedenog, malo veće ulaganje pri odabiru PVC stolarije će Vas poštedjeti brige i, dugoročno, donijeti značajne uštede u Vašem kućnom budžetu.

Schuco pvc.jpg

Slika 1 Okvir PVC prozora od vrhunskih 7 – komornih Schüco profila

Aluminijska stolarija

Pri odabiru stolarije, aluminijska stolarija je sve češći izbor, prvenstveno zbog dugotrajnosti i estetike. S obzirom da su aluminijski profili manje dubine u odnosu na PVC i drvene, aluminijska stolarija pruža elegantan izgled gdje staklena površina dominira. Moderne poslovne zgrade diljem Europe krase aluminijski prozori, a vrlo često i aluminijske fasade. Aluminijska stolarija danas dolazi u raznim bojama te je često, na prvi pogled, teško razaznati da je zapravo riječ o aluminiju, a njeno održavanje je jednostavno kao i kod PVC stolarije. Samo brisanje bez potrebe za povremenim bojanjem kao što je slučaj s drvenom stolarijom. U pravilu je nešto skuplja od drvene, a poprilično skuplja od PVC stolarije. U vezi toplinske izolacije, aluminij je lošiji izolator od PVC-a i drveta.

 ALU 2 kopija.jpg

Slika 2 Primjer ugrađene bijele ALU stolarije na objektu u Popovači

Drvena stolarija

Drvo je prirodan materijal i svakom prostoru daje jednu topliju i ugodniju notu. Drvena stolarija je uvjetovana na mnogim spomenicima kulture, crkvama i zgradama u starim gradskim jezgrama, no i mnogi vlasnici obiteljskih kuća se, sve više, odlučuju za drvene prozore i ulazna vrata. S obzirom da je udio šuma u ukupnoj površini RH poprilično visok(ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2 759 039 ha, a to je 49,3 % ukupne kopnene površine države), a šume se sustavno obnavljaju, možemo reći da je drvena stolarija ekološki proizvod. Glavna „zamjerka“ drvene stolarije je ta što je neotporna na vremenske uvjete, s vremenom se lak ili boja počinju ljuštiti (iako kod suvremene drvene stolarije vremenski utjecaji imaju minimalan efekt – lamelirano drvo, suvremena zaštita...) te zahtijeva povremeno održavanje. Upravo zbog tog razloga, kombinacija drvo-aluminij (drvo iznutra, aluminij izvana) je sve češći izbor ljubitelja prirodnih materijala. Drveni prozori se najčešće prave od raznih vrsta četinjača u bojama po želji kupca. Cjenovno je drvena stolarija uglavnom skuplja od PVC stolarije, a nešto jeftinija od aluminijske. Što se tiče toplinske i zvučne izolacije, one prvenstveno ovise o vrsti ostakljenja, ali između ove tri vrste stolarije, mogli bismo reći da je drvena stolarija u „zlatnoj“ sredini.

DRVENA STOLARIJA 4 .jpg

Slika 3 Primjer ugrađene bijele drvene stolarije na objektu u Zagrebu

Na kraju, za koju god se stolariju odlučili, najvažnije je odabrati adekvatnog partnera koji će Vam znati pružiti potrebnu informaciju, proizvod izvrsne kvalitete te podršku pri izvođenju radova.

logo

Naša tvrtka nastaje 2015. godine i uzima sve snažniji mah. Tvrtka VUpro koristi nova tehnološka rješenja, a u suradnji s vodećim proizvođača ALU i PVC profila implementira suvremene sustave vanjskih zatvora i dizajn sa energetski učinkovitim i „eko-friendly“ materijalima.

facebook.png  instagram.png instagram.png

Vupro d.o.o.

Parobrodarska 5, 32000 Vukovar

Telefon

+385 (0) 32 202 400

+385 (0) 99 8747 385

E-mail

info@vupro.hr

OIB: 69893890887

MB: 4465059

IBAN: HR4923600001102509927

PVC stolarija

ALU stolarija

Drvena stolarija

Energetska obnova

Tehnologija i informacije

Vupro d.o.o. - 2021 sva prava pridržana Design and development logo