Kako odabrati PVC stolariju

autor Slavica Turić 

26.11.2020.

schuco-pvc-vrata.jpg

Iako je proizvodnja ALU i drvene stolarije u porastu, PVC stolarija još uvijek suvereno drži prvo mjesto u proizvodnji stolarije u Europskoj uniji, sa preko 60% ukupne proizvodnje. Kod odabira pvc stolarije na prvom mjestu definitivno treba biti kvaliteta. Pvc stolarija nije nešto što mijenjamo na godišnjoj bazi te je vrlo bitno da ona, osim što je lijepa, bude i funkcionalna. S obzirom da se kroz prozore gubi i do 10 puta više topline, nego kroz zidove, ulaganje nešto više novca u kvalitetniju pvc stolariju će se, kroz godine, višestruko isplatiti. Kako znati koja je pvc stolarija kvalitetna, koje profile odabrati, kakva stakla, okove, ojačanja? Ponude proizvođača sadrže mnoštvo oznaka koje prosječni čovjek ne može “dešifrirati” bez pomnog istraživanja te je ovaj tekst i zamišljen kako bi na jednom mjestu objedinio sve najbitnije informacije na navedenu temu.

Ono što nas najviše zanima, a u svjetlu sve strožih pravila i normi Europske Unije u svrhu energetske učinkovitosti te uvjeta mnoštva natječaja za energetsku obnovu, je koliki će utjecaj odabrana pvc stolarija imati na uštedu energije u objektu na koji je ugrađena, a to nam najbolje demonstrira tzv. koeficijent prolaznosti topline vrata/prozora čija je oznaka U. Taj koeficijent nam može poslužiti i kao glavni indikator kvalitete samog proizvoda. 

Krenimo s oznakama koje se uglavnom nalaze na ponudama proizvođača ili u uvjetima natječaja. 

U – koeficijent prolaznosti topline (označava gubitak topline po m2 površine proizvoda u jednom satu)

Uw – koeficijent prolaznosti topline kompletnog prozora (w=window)

Ud - koeficijent prolaznosti topline kompletnih vrata (d=door)

Ug - koeficijent prolaznosti topline staklenog dijela prozora/vrata (g=glas)

Uf - koeficijent prolaznosti topline okvira (f=frame)

W/m2K – mjera kojom se izražava U koeficijent (Watta-po metru kvadratnom-Kelvina)

Primjer

Uw = 1.3 W/m2K –  vrlo dobar koeficijent prolaznosti topline kompletnog prozora

Ug = 1.0 W/m2K   – vrlo dobar koeficijent prolaznosti topline stakla

Uf = 1.2 W/m2K    - vrlo  dobar koeficijent prolaznosti topline okvira

Što je U koeficijent manji, to će sporije toplina prolaziti kroz prozor/vrata I izolacija je tim bolja. Pojednostavljeno, što je U koeficijent bolji (manji), manje energije je potrebno da održi razinu temperature u objektu. Kako bismo što bolje razumjeli vrijednosti koeficijenta U, spomenut ćemo da je prosječna U vrijednost zida 0.3 W/m2K, krova 0.15 W/m2K i prozora 1.6 W/m2K. Važno je naglasiti riječ prosječna jer se na starim zgradama U vrijednost prozora kreće čak između 3.0 W/m2K i 3.5 W/m2K. Novi propisi nalažu da koeficijent prolaska topline treba biti manji od 1.8 W/m2K (U<1.8 W/m2K), dok je preporuka, a često I uvjet u raznim natječajima za energetsku obnovu da on bude i manji.  Trenutno je to, za kompletne prozore, uglavnom Uw ≤ 1.4 W/m2K za kontinentalnu Hrvatsku i Uw ≤ 1.6 W/m2K za primorsku Hrvatsku. Za staklo su uvjeti uglavnom Ug ≤ 1.1 W/m2K, isti za kontinentalnu i primorsku Hrvatsku. Napretkom tehnologije, za očekivati je će da će propisi o U koeficijentima, u budućnosti, imati daljnju tendenciju pada.

Sve navedeno olakšava odluku kod odabira pvc stolarije, a malo ćemo pojasniti I komponente koje se koriste pri proizvodnji iste kako bi i na njih mogli obratiti pažnju, a to su profili, stakla, okovi i ojačanja. 

Glede profila, zaista ima mnoštvo proizvođača koji proizvode profile s različitim dubinama (70 mm, 82 mm itd.), brojem brtvi ( 2 ili 3), debljinama vanjske stijenke (1.5 mm, 2 mm, 2.5 mm itd.) i raznim brojem komora, a najčešće je to 5, 6 ili 7. Naravno, što je profil dublji, što mu je deblja vanjska stijenka, što više brtvi  i što više komora ima, izolacija je, u pravilu, bolja. Najzastupljeniji profili u RH, a mogli bismo reći i na području EU su: SCHÜCO, Salamander, Rehau, Gealan, Veka, Aluplast, Kömmerling, Trocal, KBE i drugi. Od svih navedenih,  SCHÜCO redovno zauzima broj 1 u raznim istraživanjima kvalitete zbog mnoštva faktora, a neki od njih su: trajan, ekološki material, debljina vanjske stijenke od 2.8 do 3.2 mm – garantira čvrstoću i pri većim dimenzijama, jednaka mekoća brtvi u zimskim i ljetnim mjesecima – dobro prijanjanje, otpornost brtvi na smrzavanje i visoke temperature – ne tope se kod zavarivanja,  veliki izbor modela različitih dubina i broja komora, mogućnost ugradnje stakla od 24 do 52 mm itd. Iako mnoge tvrke dižu kvalitetu svojih proizvoda odgovarajući, na taj način, na sve zahtjevnije tržište, SCHÜCO je ipak ostao sinonim za kvalitetu.

Slika 1 Presjek Schüco profila sa 7 komora, 3 brtve I ugrađenim troslojnim staklom

Što se tiče stakala na pvc stolariji, ona su uglavnom dvoslojna ili troslojna (četveroslojna rjeđe – kod niskoenergetskih i pasivnih kuća), a između stakala je uglavnom neka vrsta plina, najčešće argon. Troslojno staklo je, dakako, bolji izolator od dvoslojnog (dvoslojno – Ug oko 1.1 W/m2K, a troslojno – Ug oko 0.7 W/m2K) te je sve češći izbor kod energetskih obnova. 

Okovi su također bitna stavka jer nam omogućuju kvalitetno otvaranje/zatvaranje prozora (obično ili na kipu) i vrata (balkonskih, kliznih) te što su oni bolji i čvršći, životni vijek proizvoda se produžuje. Mogu biti obični ili protuprovalni. Neki od najpoznatijih proizvođača okova su Maco, Winkhaus, Variotec, Roto i dr.

Slika 2 Primjer okova

Ojačanja, kao što sama riječ kaže, su uglavnom čelični profili koji se ugrađuju u pvc profile, a finalni proizvod čine čvršćim i otpornijim. Uglavnom proizvođači pvc profila proizvode i ojačanja gdje, opet, ističem njemački brend SCHÜCO koji ulaže konstantne napore u poboljšanje  kvalitete materijala svojih proizvoda i u njihovu kontrolu.

Nadam se da sam bar malo pojasnila stavke na koje je potrebno obratiti pozornost prije odabira kvalitetne pvc stolarije, a za sve upite, slobodno nas kontaktirajte.

Do sljedećeg blog posta…

#pvc stolarija #pvc stolarija Vukovar #Schüco pvc stolarija #Schuco pvc stolarija #Schueco pvc stolarija # Schüco profili # Schuco profili #gdje naručiti Schuco stolariju u Hrvatskoj #VUpro #Koeficijent prolaznosti topline #Energetska obnova #zamjena stolarije #zamjena stolarije Vukovar #koju pvc stolariju izabrati #koju pvc stolariju odabrati #kvalitetna pvc stolarija #kvalitetna pvc stolarija Vukovar #kako odabrati pvc stolariju 

logo

Naša tvrtka nastaje 2015. godine i uzima sve snažniji mah. Tvrtka VUpro koristi nova tehnološka rješenja, a u suradnji s vodećim proizvođača ALU i PVC profila implementira suvremene sustave vanjskih zatvora i dizajn sa energetski učinkovitim i „eko-friendly“ materijalima.

facebook.png  instagram.png instagram.png

Vupro d.o.o.

Parobrodarska 5, 32000 Vukovar

Telefon

+385 (0) 32 202 400

+385 (0) 99 8747 385

E-mail

info@vupro.hr

OIB: 69893890887

MB: 4465059

IBAN: HR4923600001102509927

PVC stolarija

ALU stolarija

Drvena stolarija

Energetska obnova

Tehnologija i informacije

Vupro d.o.o. - 2021 sva prava pridržana Design and development logo